top of page

26/9-24 Webbinarium: MBT för autism.

På höstens första webbinarium kommer Nadjia Tamechmecht prata om MBT för autism. Webbinariet hålls på engelska och är gratis för medlemmar.

Digitalt via Zoom

18:30-20:00

26/9-24 Webbinarium: MBT för autism.

Om webbinariet:
Människor med autismspektrumstörning har ofta svårigheter med att etablera kontakt, vilket skapar utmaningar i deras samspel med andra. Denna kontaktstörning påverkar deras förmåga att mentalisera – det vill säga att förstå både egna och andras mentala tillstånd som ett uttryck för beteende. Det är som om människor med autism är ”blinda för andras inre processer”. Detta leder ofta till missförstånd och upprepade konflikter som många professionella upplever har stora negativa konsekvenser.

Brist på impulskontroll, svårigheter med känsloreglering och en begränsad förmåga att visa intresse och inlevelse skapar ofta ostabila relationer. Professionella inom området uttrycker oro över det ökande antalet människor med autismspektrumstörning som lider av stress, ångest och depression och som isolerar sig på grund av känslan av att vara annorlunda och inte förstådd.

Jag vill här presentera en specifik och målinriktad användning av en mentaliserande approach i arbetet med människor med autismspektrumstörning. Genom att tillämpa en mentaliserande hållning kan professionella stödja människor med autism i att stärka sin självkänsla och sina relationer. Detta tillvägagångssätt hjälper med att förbättra impuls- och känslokontroll samtidigt som den stödjer människor med autism i att upprätthålla ömsesidig kontakt, vilket är avgörande för utvecklande och stabila relationer. Därmed kan professionella inte bara reducera konflikterna utan också förstå och arbeta ”runt om” ett beteende som annars kan verka oförståeligt.

Om Nadjia Tamechmecht:
Mitt namn är Nadjia Tamechmecht. Jag håller på med att göra färdigt min MSc-examen i beteendeterapi. Mitt fokus har under många år legat inom autismområdet där mitt stora intresse centrerar sig runt begreppet ”mind-blindness” och de mentaliseringssvårigheter som människor med autism har.
Jag är själv diagnosticerad med autismspektrumstörning - det som vi förr kallade Aspergers syndrom.
Med vänliga hälsningar
Nadjia Tamechmecht
MSc in Cognitive Behavioural Therapy

bottom of page